2010. március 25., csütörtök

Alkatok


Nemrégiben egy beszélgetés során azt mondták nekem, hogy a női testformákról semmilyen leírást nem lehet találni az interneten. Se magyarul, se angolul.
Lentebb olvashattok róluk, de előre kell bocsátanom, ezek a meghatározások nem jelentik azt, hogy ismeretük alapján mindenki tudja, mi illik az alakjához. Sokkal összetettebb dologról van szó, így ez inkább csak egy általánosítás. Nem mutat pontos irányelveket, mivel nem feltétlenül tartozunk csupán egy csoportba. A kombinált testalakok elemzéséhez és alakításához mindig szakemberre van szükség.

Az alkatokat a törzs és a láb arányai szerint osztjuk fel. A gyerekeknél a derék a felezőpont, míg ez felnőtt korra a tompor vonalára tevődik át. Arányos testalkatnál a láb hossza megegyezik a test és a fej hosszának összegével. Természetesen nagyon kevés embernek adatott meg ez a tökéletesség; alapvetően két nagy csoportot tudunk elkülöníteni egymástól. Ez a hosszú törzsű alkatú és a rövid törzsű alkatú. Előbbinél a derék a tompor vonalához közelebb helyezkedik el a hónaljhoz képest. Utóbbinál épp az ellenkezője érvényes: a derék vonala a hónaljhoz van közelebb.

Emellett fel lehet osztani nagy csoportokra a testalkatokat a törzs arányai szerint. Ezek a következők:

X - mell és csípő azonos méretű (homokóra alkat; minden testalkatnál ennek a formának az elérésére kell törekedni, mert ezt tartják az ideális, termékenységet is szimbolizáló alaknak)
O - kerekded, hízásra hajlamos alkat (töltött galamb)
I - alacsony vagy magas, egyenes, atletikus vagy kislányos lehet, de megjelenik a lágyított formája, a nőies I is
H - egybenőtt, csapott alkat; nem tűnik ki a derék; egyenes formájú
Y - férfias, széles vállú alkat, ahol a derék szintén hangsúly nélkül marad (fordított háromszög)
A - keskeny váll, formás, de erős tompor és comb jellemzi (körte alkat)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése