2010. december 18., szombat

Fények, hangok, tömeg és karácsony


December 17-e, péntek, este 8 óra, egy bevásárló központ. Már csak egy hét van karácsonyig és a boltok tele vannak. Hömpölyög a tömeg a folyosókon, mindenki nézeget valamit, vagy ajándékokat keres.



A karácsonyi láz már bő egy hónapja tart, de ilyenkor még csúcspontján van a vásárlási kedv is. Mindenki szorongatja a kabátját, és kicsi dühvel a hangjában – már a tömeg miatt – beszélget kísérőjével. Az üzletek hatalmas üvegmatricákkal, szórólapokkal és folyosóra kitelepült pultokkal próbálnak minél több terméket értékesíteni.


A zene és a hangulat felfokozott, majdhogynem karácsonyi. Szinte már eltúlzott mennyiségben tukmálják ránk az olcsónak kikiáltott árukat karácsony közeledtével. Van olyan bolt, ahol az ünnep miatt esnek le az árak. Mindezt a bevétel maximalizálásának érdekében.


A zsibongás az éttermi részeknél sem csillapul, sőt, talán még itt halmozódik a leginkább. Itt érződik igazán a korábbi felmérések valóságtartalma, (Egy novemberben készült felmérés ugyanis azt állította, hogy idén az emberek átlagosan 35.000 Ft-ot költenek ajándékokra. – a szerk.) mert az amúgy nagy szegénységben, egészen sok pénzük van gyorséttermi ételekre.


Persze nem lehet általánosítani egy bevásárlóközpontban „shoppingolók” alapján, de azt elmondhatjuk, hogy idén bármit is szeretnénk ajándékozni a szerettünknek, azt nem tudjuk olcsón megszerezni. Még a saját magunk által készített ajándékok darabjai sem olcsóbbak, de azt bizton állíthatom, hogy a szeretetből rengeteg van bennük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése