2010. december 7., kedd

John Lennon öröksége

John Lennon 30 éve hagyott itt minket, de kerek szemüvege ikonikussá vált. Ő vezette be a 60-as évek divatvilágába, és azóta is töretlen a sikere. Olyannyira, hogy a köznyelv mára már John Lennon szemüvegnek hívja.


A nagy hippi 1940-ben született Liverpoolban. A The Beatles zenekarral vált híressé, de a banda feloszlása után is sikeres szólókarriert futott be. Mivel rövidlátó volt, így a gombafejes évei alatt kontaktlencsét, vagy dioptriás napszemüveget hordott. Az 1966-os Hogyan nyertem meg a háborút? című film forgatásán kellett egy ilyen olcsó, egészségügyi keretes szemüveget hordania. Ezt a forgatás után is szívesen viselte, ezzel vált híressé.


Harminc éve, 1980. december 8-án este lőtte őt le Mark David Chapman, a sztár megszállott rajongója. Lennon felesége Yoko Ono, férje elvesztése után egy, a halálát szimbolizáló fényképet készített, amelyen a híres szemüveg véresen áll egy pohár víz mellett. Ezzel is elválaszthatatlanná téve a férfit és a tárgyat.


Ezt a típusú szemüveget eredetileg tea szemüvegnek, vagy kerek szemüvegnek hívták. A 60-as években tomboló hippikorszakban sok híres rocksztár viselt hasonlót, mégis John Lennon miatt jegyezte meg a közönség.


Az elmúlt 30 évben sok híresség, de rengeteg rajongó is hordott ilyet. Többek között felesége Yoko Ono, Ozzy Osbourne, Slash a Guns ’n’ Rosesból, de Diane Keaton is szívesen viseli ezt a formát. Mostanában Lady Gaga hozta vissza a divatba. A 2010-es new yorki Fashion Week-en pedig több tervező is a 2011 tavaszi kollekciójába iktatta az újra fénykorát élő Lennon szemüveget.


Diane Von Furtenberg






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése