2010. december 4., szombat

Mikulás, a divatos apó

Magyarországon a hagyományok szerint december 5-e éjjelén érkezik meg a Mikulás, és ajándékot hagy azoknak a gyerekeknek, aki az év folyamán jól viselkedtek. Ezt a várakozással teli élményt mind átéltük gyerekként, amikor kis csizmáinkat kitettük az ablakba.



A Mikulás története Szent Miklós legendájával kezdődött: Egy nagyon szegény embernek volt három lánya, de hozomány híján nem tudta őket férjhez adni. Az a sors várt rájuk, hogy hajadon maradnak. Szent Miklós ezért elhatározta, hogy segít rajtuk, de szerénységből ezt titokban akarta csinálni. Így december 5-én éjjel három arannyal teli csizmát hagyott az ablakukban.


Ezt a történetet és Miklós alakját formálva, a Mikulás ünnepe a 19 században terjedt el. Ekkor még a lila püspöki ruhában ábrázolták. Az egyre nagyobb népszerűség folyamán a kép sokat változott. Egy bostoni nyomdász már 1885-ös képeslapon piros ruhában ábrázolta, s innen kezdett széles körben elterjedni az alakja.


Sokan tévesen gondolják, hogy a Coca-Cola reklámkampányát tervező Haddon Sundblom volt az, aki a kövérkés, vidám, piros ruhás öregúr alakját kitalálta, de tagadhatatlan, hogy nagyban hozzájárult a világhírnevéhez.


Manapság mikulássapkát, vagy teljes öltözetet lehet kapni, vagy éppen kölcsönözni is, hogy meglepjük a kicsiket. A nagy divatcégek ebben nem látnak még perspektívát. De talán eljön majd az a nap is, amikor a Lanvin, vagy éppen Christian Dior jelmezben várja a gyerekeket a mikulásapuka.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése