2010. december 23., csütörtök

Minden kezdet folyékony

Ha az ember vendégeket vár, különösen ilyenkor, Karácsony táján, mindig tudja, hogy mit akar főzni, de az ital kiválasztása gyakran nehézségeket okoz. Nem mindegy ugyanis, hogy mi az aperitif, vagyis az az ital, amelyet még vacsora előtt étvágygerjesztőnek szolgálnak fel.



Az aperitif kifejezés a latin ’aperire’, nyitni szóból ered, de ezeket az italokat gyakran nevezik welcome drinknek is, mivel sokan már az ajtóban fogadják ezekkel vendégeiket. Ilyen hideg, kabátos időben, persze ennek nehézségei akadnak. Így ajánlatosabb akkor „megtámadnunk” vendégeinket, amikor ezen már túl vannak.

Persze ezzel nyitva maradt a kérdés, hogy mi is legyen az a letámadós ital, amely melegséget önt a vacsoravendégek szívébe és még az étvágyuk is megjön tőle. Itt a válasz:


Nagyon fontos lépés először is, hogy végig kell gondolnunk, milyen emberek ülnek majd az asztalunknál. Hiszen gyakran karaktertől is függ az ital kiválasztása. Nem adhatunk ugyanazt egy kicsi nőnek, mint egy robosztus férfinak. De ezen kívül tekintettel kell lennünk a sofőrökre is, akik örülnek, ha egy finom alkoholmentes üdítő fogadja őket megérkezéskor. Nekik ajánlottak a savas üdítőitalok, mint a narancs- vagy az almalé, de legyen ásványvíz is tartalékban.


A nők gyakran preferálják az édesebb italokat, de aperitifként ajánlatosabbak a száraz, kesernyésebb italok, mint a pálinka, vagy a Martini. Ugyanis az édes íz elveheti az étvágyat. Így a sokak által kedvelt Baileys maradjon inkább az étkezés utánra. Helyette, a Martini már külsőleg is sokat tud dobni a meghívottak kedvén. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a pohár száját vízbe, majd sóba mártjuk, így készül el a már ismert külső az italunkhoz.


A férfiak rövid italok terén merészebbek és nagyon szívesen fogadják a gyomorkeserűket is. Ezek közül az Unicum és a Jägermeister a legkedveltebbek. A kevésbé bátraknak pedig ott van az aduász, a pálinka. Ennek minden ízesítése megfelelő, de a barack és a körte gyakran viszik a pálmát.

Nagyon fontos szabály még, hogy az aperitifet hidegen szolgáljuk fel, (még az ilyen cidris idő ellenére is) kis mennyiségben. Tálaljuk hozzá sós ropogtatnivalót is, hogy az ital ne legyen túl nagy hatással a hangulatunkra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése