2011. január 5., szerda

5 dolog, ami jobbá tette 2010-et

  • Labdarúgó-világbajnokság (június 11. - július 11.): Az egyetlen olyan focis esemény, amely még a nők figyelmét is leköti. Idén, a VB-k történetében először kapott helyet a fekete kontinensen, s nagyobb probléma nélkül le is zajlott az esemény. A sokak által szeretett spanyol csapat győzelmével zárult a bajnokság, s a világ megismerhette a nagy ellentéteket kavart hangszert, a vuvuzelát, valamint Paul-t a jós polipot.

  • Pécs, Európa Kulturális Fővárosa (egész évben): Január 10-én nyílt meg hivatalosan a rendezvénysorozat, melynek keretein belül átadták a korábban felújított köztereket és rendezvényközpontot. Egész évben színes színházi, zenei és egyéb kulturális rendezvények várták a látogatókat. A projekt részeként felújították a közel 5 hektáron elterülő Zsolnay Kerámiagyár porcelánmanufaktúráját is.

  • A chilei bányászok mélyben rekednek (augusztus 5. – október 13.): Egy súlyos bányaomlást követően 33 bányász ragadt a 700 méteres mélység fogságába. Azt hitték mind meghaltak, de szerencsére kiderült, hogy életben vannak. 68 napon át tartottak a mentési munkálatok. Október 13-án a világ televízióinak jelenlétében sikerült az összes embert, élve a felszínre hozni.

  • A 3D mozi térnyerése: Bár a 3D technika kitalálása az 1950-es évekre nyúlik vissza, mégis 2010 volt az az év, amikor a mozikban igazán nagy sikert aratott. A 2009 decemberében bemutatott gigaprodukciót, az Avatar-t is a 2010 februárjában megrendezett Oscar gálán díjazták (Legjobb Vizuális Trükkök, Legjobb Operatőr és a Legjobb Látványtervezés díja), majd jött a márciusban bemutatott Alice Csodaországban, amely Tim Burton rendező elméjéből pattant ki. Ezután pedig már nincs megállás...

  • Eindhoven-i rövidpályás úszó Európa-bajnokság (november 25. – november 28.): Az Európa-bajnokságokon jól szokott szerepelni a magyar delegáció, de ez az év végi produkciójuk felülmúlta az eddigieket. A három nap mindegyikén meghallgathatta a közönség a magyar himnuszt. 6 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett a magyar csapat, és méltán büszke lehetett rájuk az ország.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése