2011. január 4., kedd

5 dolog, ami rosszabbá tette 2010-et


  • Alexander McQueen halála (február 11.): A nagyszerű brit divattervező februárban öngyilkos lett. Korábban a Givenchy divatcégnek is vezető tervezője, majd világhírűvé tette a nevével fémjelzett divatházat. Különleges szín és formavilága felismerhetővé, egyedivé tette a divatiparban. Az extrém stílusáról híres Lady Gaga is szívesen viselte a tervező ruháit és cipőit.

  • Az Eyjafjallajökull vulkán kitörése (április 14.): A kimondhatatlan nevű vulkán áprilisban szinte lehetetlenné tette a légi közlekedést, mert az Atlanti-óceán felett nagyon sokáig megmaradt a kitörést követően a veszélyes vulkáni hamu. Sok tízezer utas rekedt a repülőtereken és várta, hogy történjen valami. Volt, aki napokig volt kénytelen a repülőtér várójában élni.

  • Árvíz (május-június): A leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő árvízben több száz épület vált a víz áldozatává, ebből közel 300-at lakhatatlanná is nyilvánítottak. Edelényt a Bódva, Felsőzsolcát pedig a Sajó öntötte el. Öröm az ürömben, hogy ekkor mutatkozott meg először, hogy milyen nagyméretű összefogásra képes az ország.

  • A svájci frank hitelválsága (június): A devizahiteleseknek nem volt éppen jó nyaruk. Több politikai nyilatkozat után ugyanis a svájci valuta értéke az egekbe szökött, s ezzel növekedtek a törlesztő díjak is. Volt, akinek az addigi részlet duplájára növekedett a befizetendő összege. Elég sok lakáshiteles nem tudta fizetni a hitelét.

  • Vörösiszap katasztrófa (október 4.): Egy életre megtanulta az ország, hogy hol van Kolontár és Devecser, s vele együtt a vörösiszap fogalmát is. Az önkormányzati választások után egy nappal következett be a katasztrófa, amely 10 halálos áldozatot is követelt, de rengeteg volt a súlyos sérült is. A házukat elvesztők 95%-a úgy nyilatkozott, hogy nem merne visszaköltözni a területre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése