2010. október 12., kedd

Ahol kincsek várnak Rád

A divat mai forgataga a legtöbb embert magával ragadja, legyen férfi vagy nő, fiatalabb vagy idősebb. Világviszonylatban dollár milliókat adunk ki azért, hogy megfeleljünk a társadalom és közvetlen környezetünk elvárásának: trendik legyünk.

De a világ egyes zugaiban egy felső áráért tetőtől talpig felöltözhetünk. Vannak, akik nem szeretik a turkálókat, mondván, hogy mások levetett cuccait nem veszik fel, de valójában azt se tudják mit jelent ez a szó ma.

A szocializmusban tényleg mások levetett, ócska gönceit takarta. Egy olyan helyet, ahova tényleg csak a szegények mentek vásárolni.

A XXI. századi újraértelmezése azonban egészen mást mutat. Olcsóbban szerezhetünk be olyan divatos és egyedi darabokat, amiket nyugatról hoznak ide. Tény, hogy valaki hordta előttünk, de olyan leválogatáson és tisztításon mennek keresztül, hogy hozzánk, már csak a ténylegesen eladható darabok kerülnek. Pár darabon még az eredeti árcímke is rajta van.

Igaz persze, hogy nincs elénk rakva a „tuti” ruha, de legalább valami izgalmat rejt számunkra maga a vásárlás. Nem akarnak ránk tukmálni egy-egy darabot, kedvünkre válogathatunk, vagyis turkálhatunk a tonnányi ruha között.

Nem olyan se márkákat találunk, mint a kínai piacon. Ruhatáram turiból származó ékes díszei Calvin Klein, Armani, Louis Vuitton és több designer egyedi cuccai is. Nem hamisítványok, mindegyikben megvan az eredetiséget mutató egyedi kód.


A "hétköznapi” márkák közül is rengeteg van. Némelyik olyan, amit Magyarországon nem találunk meg, de külföldön elismert neve van. Némelyik pedig olyan, ami limitált darabszáma miatt el se jutott idáig, hiába találjuk meg itthon a márkaüzletet.

A turkálókban való vásárlás megkövetel minimális divatérettséget és saját stílust. Aki az idei plázadivatot várja, az csalódni fog. Aki ínyenc és stílusos, az biztos ráakad valami olyanra, ami a kedvencei közé tartozik majd. És nem is fizetett érte tízezreket!


Fotók: saját munka, internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése