2010. november 14., vasárnap

VINTAGE - Régi ruhák újra divatban

Ellent kell mondanom annak a nézetnek, hogy a vintage stílus új divat lenne. Valójában régóta jelen van, csak eddig nem kapott nagy nyilvánosságot. Miután Penélope Cruz vintage estélyiben jelent meg az idei Oscar gálán, egyre több és több cikk jelent meg ebben a témában.


A vintage olyan ruhát jelöl, amit nagy tervezők és divatházak készítettek évtizedekkel ezelőtt. Amerikában az utóbbi időben egymás után nyíltak a vintage ruhaboltok, itthon azonban nincs ilyen nagy tere ennek, amin nem is csodálkozhatunk.


Az elmúlt rendszer 50 éve alatt a nyugati kapitalista világ nem juthatott be kicsiny országunkba. És szintén ennek a berendezkedésnek köszönhetően a magyarok öltözködési kultúrája sincs azon a szinten, amit a vintage megkövetel. Bár javulni látszik a helyzet, még évek kellenek ahhoz, hogy egy nagy luxusmárka termékei valódi „luxusturikban” kaphatóak legyenek Magyarországon.


A legjobb dolog a vintage ruhákban, hogy sokkal olcsóbban juthatunk hozzájuk, habár igencsak sok időt vesz igénybe felkutatásuk. Amerikában például vadásznak – vintage hunter – nevezik azokat, akik boltról boltra járnak, hogy megtaláljanak valami értékeset. Elvük szerint, ha rábukkannak valamire, és csak egy kis igazításra van szükség, azonnal megveszik. A javításokat a szabó úgyis elvégzi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése